Intrebari frecvente

1.Ce inseamna brintrebari-frecventeansament electric?

Bransamentul electric este legatura dintre reteaua furnizorului de energie electrica si instalatia electrica interioara a consumatorului.  Acesta este o parte de legatura a instalatiei de energie electrica fiind segmentul dintre linia electrica aeriana sau linia electrica subterana si instalatia electrica interioara a locatiei consumatorului pentru a conecta energia electrica de la reteaua de distributie la instalatia electrica interioara a consumatorului. Demarcarea dintre furnizorul de energie electrica si consumator este contorul care masoara energia electrica consumata.

2.Cine poate solicita un bransament electric?

In functie de tipul consumatorului energiei electrice, bransamentele electrice se diferentiaza pentru:

  • Utilizatori persoane fizice, consumatori casnici.
  • Utilizatori persoane juridice, consumatori care folosesc energia electrica pentru activitatea lor: comerciala, industriala etc.

3.Pentru lucrarile aferente bransamentului electric sunt necesare avize ?

Da, pentru racordarea la reteaua electrica sunt necesare obtinerea avizului de amplasament, avizului tehnic de racordare.  Emiterea acestor avize de catre operatorul retelei de energie electrica se efectueaza in baza documentatiei depuse si se elibereaza contracost conform tarifelor aflate in vigoare.

4.Ce inseamna coloana electrica?

Coloana electrica este o parte a bransamentului prin care se efectueaza legatura dintre firida de bransament si instalatia electrica a consumatorului. Coloanele electrice pot fi colective sau individuale, in functie de numarul de consumatori de energie electica pe care ii alimenteaza coloana.

5.Care este rolul unei firide de bransament?

Firida de bransament face legatura dintre racordul electric si coloana electrica. Ea asigura existenta unui nod energetic datorita careia se pot efectua manevre de comutatie si de intrerupere, totodata avand rolul de protectie la scurcircuit a coloanelor si a racordurilor electrice.  Firidele de bransament se monteaza in spatii special amenajate,