Bransamentul electric si calitatea alimentarii cu energie electrica

Bransamentul-electric-si-calitatea-alimentarii-cu-energie-electrica

 

Principalele criterii care stau la baza realizarii unui bransament electric sunt cele care asigura conditii de calitate in alimentarea cu energie electrica a consumatorului. Pentru o corecta functionare a receptoarelor electrice, in legatura cu sistemul energetic si intregul format din proiectarea bransamentului electric si a instalatiilor electrice trebuie sa se aiba in vedere o serie de conditii in principal referitoare la asigurarea unei:

  • Frecvente constanta a tensiunii de alimentare;
  • Tensiuni constante;
  • Puteri necesare stabilite in functie de clasa de consumatori de energie electrica;
  • Continuitati cu alimentarea de energie electrica.

Frecventa constanta a tensiunii de alimentare este foarte importanta pentru buna functionare a tuturor receptoarelor electrice. Oscilatiile frecventei pot cauza avarii serioase, chiar si consumatorii de energie electrica pot cauza variatii de frecvente. Frecventa industriala de 50 MHZ este asigurata de sistemul energetic iar abaterile admise sunt de 1 %.

Tensiunea constanta atat ca valoare cat si forma este prima conditie pentru functionarea oricarui tip de receptor electric.  Bransamentele electrice si sistemul de instalatii electrice trebuie sa asigure o tensiune la bornele receptoarelor constanta si egala cu tensiunea nominala, sa se incadreze in limitele de variatie care sunt precizate pentru fiecare receptor. O scadere cu caracter permanent a valorii tensiunii poate fi urmarea unei subdimensionari a sectiunii conductoarelor, care pot conduce la distrugerea izolatiei electrice intreruperea functionarii echipamentelor electrice si suprasolicitare termica. Daca tensiunile de alimentare sunt mai mari decat cele nominale apare functionarea in suprasarcina si reducerea duratei de viata a receptoarelor electrice.

Cel mai important criteriu de proiectare a bransamentelor electrice este dat de puterea maxima absorbita in punctul de racordare la reteaua de energie electrica. Consumatorii cu puteri absorbite maxime de 50 kVA se alimenteaza din reteaua electrica de joasa tensiune.

Continuitatea alimentarii cu energie electrica a consumatorilor reprezinta cea mai importanta conditie calitativa, fiindca in special in cazul consumatorilor industriali intreruperea in alimentarea cu energie electrica poate duce la explozii, incendii, distrugeri grave de echipamente sau pierderi de vieti omenesti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.